JADILAH HAMBA ALLAH YANG SEJATI

Dalam menyusuri hidup yang fana ini,ramai manusia yang lupa akan janji mereka kepada Rabb Pencipta mereka.......

Wednesday, June 30, 2010

Siapakah Si Pemurah itu ?


By : Engineer Illahi

Kejadian 1

Pada malam itu , seperti kebiasaannya setelah selesai tempoh dua minggu aku menerima rawatan kemoterapi di Hospital Pediatrik Kuala Lumpur, aku serta ayahku menunggu bas untuk pulang ke Kuala Perlis sebelum menaiki feri ke Pulau Langkawi. Kebetulan pada malam itu , bas Transnasional yang kami naiki akan tiba pada pukul 11 malam , menjadikan setiap saat menunggu cukup boring bagiku. Bukannya tiada perkara nak dibuat , cuma tak tahu apa lagi hendak dibuat. Membaca buku , makan , membelek kedai – kedai , semuanya dah dibuat.

Aku duduk disamping ayahku setelah penat berdiri. Aku memerhatikan sahaja orang yang lalu lalang di sekitar Stesen Bas Puduraya kesana dan kemari. Masing – masing dengan hala tuju dan hal sendiri. Setelah penat memerhatikan orang sekeliling, aku sengaja merebahkan kepalaku ke pangkuan ayahku, sambil aku cuba memejamkan mata walaupun aku sebenarnya tidak mengantuk. Di saat aku cuba memejamkan mata, dari jauh aku dapat melihat seseorang sedang menghampiri kami. Aku cuba membuka mataku seluas – luasnya , tetapi seolah – olah ada sesuatu yang menghalang aku dari membuka mataku,dan aku juga tak dapat mendengar walau sepatah pun perkataan yang diperkatakan oleh ayahku dan insan tersebut walaupun kedudukannya hanya di depan ku sahaja. Aku hanya dapat melihat bahagian kaki insan tersebut dari sedikit bukaan mataku.
Setelah agak lama berbual , insan tersebut mula pergi dari situ , mungkin meminta diri untuk melakukan urusan lain.

Sebelum insan tersebut berundur , aku dapat merasakan dia meletakkan sesuatu yang digulung ke dalam genggaman tanganku. Setelah beberapa saat kemudian , aku berjaya juga untuk membuka mataku,dan apabila aku melihat di dalam genggaman tanganku , aku terkejut melihat sejumlah not 5 ringgit yang cukup banyak berada dalam genggamanku. Aku lantas bertanya kepada ayahku gerangan siapakah insan yang berbicara dengannya sebentar tadi , tetapi ayahku hanya membalas dengan senyuman tanpa sebarang jawapan.


Kejadian 2

Setelah selesai Solat Subuh di surau di kampungku, ayahku mengajak aku dan 2 orang adikku yang turut serta untuk bersarapan di di kedai roti canai terletak bersebelahan surau tersebut. Suasana pada pagi itu cukup hening dan sunyi. Jalan raya masih lengang tanpa sebarang kenderaan. , Begitulah suasana kampung aku tatkala awal pagi, tatkala musim cuti sekolah menjelma.

Kedudukan kedai tersebut yang terletak di tepi jalan besar menyebabkan ia menjadi tumpuan penduduk kampung untuk singgah sarapan. Sememangnya pasti ada topik yang akan diperbincangkan acapkali mereka bersua di kedai tersebut. Sama ada berkaitan sawah yang diusahakan , lembu – lembu peliharaan, kerja harian dan kadang – kadang berkaitan dengan isu semasa.

Mungkin disebabkan keadaan suhu diluar yang agak dingin, kami mengambil keputusan untuk sekadar duduk di dalam kedai sahaja. Selesai sahaja mengambil tempahan makanan dari meja kami, terus sahaja disiapkan makanan tersebut.

Sambil menjamah makanan , sempat juga ayahku menegur penduduk kampung yang turut makan di kedai tersebut. Sememangnya majoriti penduduk di situ kenal benar dengan ayahku , maka tidak hairanlah jika ada sahaja sapaan dari penduduk kampung yang singgah di situ.Selesai sahaja menjamah makanan , ayahku menjelaskan bayaran bagi makanan yang telah dimakan.

Sambil berjalan ke arah kereta , aku memerhatikan ayahku yang sentiasa sahaja senyum dari meja bayaran tadi. Sebaik sahaja memasuki kereta , ayahku berkata

” Inilah rezeki. Bukannya susah Allah nak bagi rezeki pada hambaNya, macam – macam keadaan dan cara ”

Persoalan aku dari tadi akhirnya terjawab dengan mendengar kenyataan ayahku tersebut. Rupa – rupanya sewaktu kami menjamah makanan , seorang hamba Allah yang pemurah telah membayarkan harga makanan untuk kami.

Saya yakin, kejadian – kejadian seperti bukannya hanya berlaku pada diri saya sahaja , malah kepada sesiapa pun di muka bumi ini. Kuncinya hanya satu, untuk sama – sama kita fikirkan , bahawa betapa Allah itu Maha Kaya dan Maha Pemurah, pada bila – bila masa sahaja , di mana –mana sahaja , di setiap saat , Allah mampu memberi sesuatu dan juga mengambil sesuatu dari hambaNya. Bayaran dari sifat Pemurah Nya , hanya satu dan mudah sahaja, BERIBADAH kepadaNya. Sekian.

No comments:

bgsound src='http://www.4shared.com/Raihan_-_Tak_Selamanya.mp3 loop='infinite