JADILAH HAMBA ALLAH YANG SEJATI

Dalam menyusuri hidup yang fana ini,ramai manusia yang lupa akan janji mereka kepada Rabb Pencipta mereka.......

Monday, January 5, 2009

Tinta seorang warden...


Tahun 2008 sudah beberapa hari meninggalkan kita.Setiap insan pasti mempunyai seribu satu kenangan serta memori suka dan duka yang terpahat utuh dalam diri masing-masing .Namun apa yang pasti , setiap yang berlalu pasti akan tersimpan dalam lipatan sejarah yang tak mungkin akan berulang kembali.

Bagi diriku , tahun 2008 merupakan tahun yang paling bermakna buat aku. Tahun inilah yang mengajar aku erti dan cabaran sebenar dalam kehidupan selaku hamba Allah yang punya banyak kelemahan.Tahun ini jualah yang mematangkan lagi aku dalam melakukan pilihan serta membuat keputusan dalam sesuatu perkara.

Aku memulakan tahun 2008 aku dengan melakukan sesuatu yang tak pernah aku bayang dalam hidupku.Alhamdulillah, Allah telah memilih aku untuk memikul tanggungjawab sebagai seorang warden di sebuah sekolah agama rakyat yang terletak di Changloon.Mungkin bagi insan lain ia adalah sesuatu yang biasa , tetapi bagiku , tanggungjawab inilah yang menyedarkan aku tentang dunia sebenar, tentang tanggungjawab seorang guru, serta erti sebenar kasih sayang dalam hidup ini.

Sepanjang aku berada di sana , begitu banyak pengalaman yang aku lalui dan timba.Dengan kerenah pelajarnya, ibubapanya serta bermacam-macam lagi perkara menjadikan ia pengalaman yang tak akan dilupakan sepanjang hayatku.Di sinilah segala pengalaman serta ilmu yang aku ada selama berada di lubuk tarbiyah teruji.Bagaimana praktikalnya aku dapat melaksanakan dakwah dan tarbiyah yang aku lalui dalam mendidik insan-insan yang datang dari latarbelakang yang berbeza,bukan seperti di MATRI, di mana suasana biah solehah yang terbina mungkin memudahkan lagi proses merawat jiwa-jiwa insan yang berada di dalamnya. Ada di antara mereka yang masih tidak mampu membaca Al-Quran dengan baik, ada juga yang datang dari keluarga yang bermasalah, dan ada juga yang datang dari keluarga yang susah.Namun apa yang pasti, cabaran yang aku lalui ini telah menyedarkan aku betapa beruntungnya hidup yang aku miliki, walaupun datang dari keluarga yang sederhana namun aku tetap mendapat perhatian dan kasih sayang yang secukupnya..... (bersambung)

No comments:

bgsound src='http://www.4shared.com/Raihan_-_Tak_Selamanya.mp3 loop='infinite