JADILAH HAMBA ALLAH YANG SEJATI

Dalam menyusuri hidup yang fana ini,ramai manusia yang lupa akan janji mereka kepada Rabb Pencipta mereka.......

Tuesday, November 16, 2010

Buat renungan...... ( sambungan)

Allah menjadikan semua ciptaanNya dengan seribu satu rahsia dan kelebihan yang tidak akan terungkai melainkan hanya dengan izinNya sahaja. Fathi Yakan di dalam bukunya bertajuk " Apa Ertinya Saya Menganut Islam" menyatakan,

" Saya mestilah mengimani dan meyakini bahawa Allah tidak mencipta alam ini tanpa tujuan atau untuk bermain-main sahaja, kerana perbuatan sia-sia dan main-main yang tidak mempunyai tujuan itu tidak layak bagi Allah yang bersifat dengan sifat -sifat kesempurnaan..."

Di dalam setiap kejadian makhluk dan setiap penciptaanNya itu pasti mengandungi seribu satu hikmah dan pengajarannya jika dihayati secara mendalam.

Berbalik kepada kulit telur pada post sebelum ini...

Kulit telur adalah selaput luar bagi semua jenis telur haiwan yang memberi bentuk dan melindungi isi kandungannya dari terdedah kepada sebarang bakteria atau habuk untuk masuk ke dalam telur, tetapi membenarkan udara dan kelembapan melaluinya. Setiap spesies haiwan mempunyai struktur telur mereka yang berbeza - beza dan hampir 94 - 97 peratus diperbuat daripada kalsium karbonat.

Kalsium karbonat adalah sejenis mineral di antara mineral - mineral yang wujud di muka bumi ini dan kandunganya atau sumbernya adalah melebihi dari kecukupan kegunaan manusia. Tidak hairanlah jika mineral ini telah digunakan sejak zaman purba lagi, sebagai contoh; monumen lambang cinta sejati, Taj Mahal dan juga monumen mempamerkan keagungan, Piramid Giza di Mesir. Tanpa kita ketahui, sebenarnya kalsium karbonat terdapat dalam kehidupan seharian kita. Sebagai contoh, yang paling dekat dengan kita, menjadi medan untuk kita menulis, kertas. Oleh kerana sifatnya yang putih, ia digunakan dalam proses penghasilan kertas jenis tidak telap.
(tidak dapat ditembusi oleh cahaya).

Tidak hairanlah jika mineral ini telah digunakan sejak zaman purba lagi, sebagai contoh; monumen lambang cinta sejati, Taj Mahal dan juga monumen mempamerkan keagungan, Piramid Giza di Mesir.

Selain kegunaannya dalam industri penghasilan kertas, mineral ini juga digunakan jua dalam kehidupan kita, sebagai bahan dalam pembinaan tempat untuk kita berteduh (rumah). Kalsium karbonat menjadi elemen penting dalam pembuatan konkrit, batu bata dan juga sebagai jubin.
Mungkin kita juga tidak sedari, kalsium karbonat juga digunakan dalam perubatan melalui penghasilan tablet supplemen, digunakan untuk pesakit osteoporosis ( sejenis penyakit tulang ), melegakan pedih ulu hati dan juga sebagai rawatan homeopati. Mineral ini juga digunakan dalam penghasilan ubat gigi.

Apa kaitannya dengan kulit telur pula? sedangkan kulit telur bukanlah sejenis mineral?

Ya, persoalannya telah terjawab pada petikan sebelum ini, di mana kandungan telur itu mengandungi 94-97 peratus kalsium karbonat, menjadikannya sebagai salah satu sumber yang murah dan tidak ternilai bagi mereka yang mengetahuinya. Jika dibandingkan dengan mineral yang ada, pasti tidak akan timbul masalah jika di suatu masa nanti mineral ini telah habis dan memerlukan jutaan tahun untuk mendapatkan kembali mineral yang sama. Jadi di sinilah penyelesaiannya, dan sememangnya para saintis sendiri pun sedang menggunakan bahan ini dalam kajian mereka.

Jika hendak dihuraikan satu persatu kegunaan dan kepentingan mineral atau kulit telur ini, mungkin tidak dapat tercapai sepenuhnya, tetapi apa yang ingin dihighlightkan disini, apa yang ingin dikongsikan dalam perkongsian yang sedikit ini, adalah kebesaran Allah dan kebijaksanaan Rabbul A'lamin. Allah tidak akan mensia-siakan setiap apa yang diciptakanNya dari sebesar-besar ciptaan sehinggalah sekecil - kecilnya, melainkan sentiasa dengan kebesaran dan rahsia yang perlu kita sama - sama kaji dan teliti, hayati dan fikirkan, serta sentiasa merasai akan kekuasaanNya dalam setiap ciptaanNya.

1 comment:

~MQ~ said...

salam..

Moga Allah merahmati kehidupan ini. Alhamdulillah. jumpa juga sambungannya..

lama menanti ni..(",)

Apa-apa pun jazakallah atas segalanya..Mudah-mudahan Allah membalasnya dgn kebaikan yg berlipat ganda.

bgsound src='http://www.4shared.com/Raihan_-_Tak_Selamanya.mp3 loop='infinite