JADILAH HAMBA ALLAH YANG SEJATI

Dalam menyusuri hidup yang fana ini,ramai manusia yang lupa akan janji mereka kepada Rabb Pencipta mereka.......

Monday, November 3, 2008

MonologAssalamualaikum,sekadar berkongsi sebahagian dari koleksi bahan yang saya dapat dari seminar mahasiswa ( Nadwah ) di UKM, Bangi ,


" Wahai yang empunya diri, sudahkah selesai mendirikan solat ? "

"Sudah,Alhamdulillah."

"Apakah kamu telah berniat dan mengangkat takbir ketika memulakan solatmu?” "Ya"

"Apakah ketika kamu memasang niat dan mengangkat takbir itu,kamu rasakan itu mungkin solatmu yang terakhir,kerana mati boleh menjemput bila-bila masa ? "

" Tidak..."

"Adakah lidahmu menyebut 'Allahu akbar ', hatimu turut membesarkan Allah ?" "Tidak...."

"Kalau begitu , kamu tidak benar-benar berniat dan mengangkat

takbir ," "........"

"Ketika lidahmu melafazkan doa iftitah ,adakah hatimu membenarkan bahawa hidupmu dan matimu hanya untuk Allah yang Esa ? " "Tidak.."

"Ketika surah Al-Fatihah kamu baca,adakah hatimu bersyukur kepada Allah,Tuhan yang kamu sembah dan tempat meminta pertolongan, lantas kamu memohon diberi petunjuk ke jalan yang diredhaiNya dan dijauhkan dari jalan yang sesat lagi dimurkaiNya ?” "Tidak....."

"Kalau begitu, kamu sebenarnya tidak membaca apa-apa dalam solatmu." " ......."

"Adakah kamu telah menyempurnakan rukuk dan sujud serta menjaga pergerakanmu agar tidak mendahului Imam?" "Ya"

"Dan ketika rukuk dan sujud itu, adakah hatimu tunduk dengan penuh rasa hina diri ke hadrat Allah dan benar-benar merasakan kebesaranNya dan kamum merasakan Allah melihatmu dan menilai solatmu yang sedang kamu kerjakan ? ” " Tidak..."

"Kalau begitu kamu sebenarnya tidak rukuk dan sujud.” " ......."

"Dalam solatmu ,adakah kamu berniat mendekatkan diri kepada Allah dengan mengerjakan suatu amal juga kebaikan utama ?" "Tidak...."

"Dan ketika kamu akhiri solatmu dengan ucapan salam,adakah hatimu berasa takut jika solat yang baru kamu kerjakan tidak diterima Allah lalu amalan itu dilemparkan kembali ke mukamu,dismping menaruh harap agar Dia mahu menilai solatmu sebagai pengabdian dirimu? " "Tidak...."

"Kalau begitu, kamu sebenarnya tidak mendirikan solat – tidak mengingati dan mendekatkan diri dengan Allah melalui solatmu.Berhati-hatilah kerana Allah telah berfirman : "Neraka Wail bagi orang yang solat,yang mereka itu lalai dalam solatnya."

( Al-Ma’un :45 )


"Astaghfirullahhal ’azim......... Ya Allah berilah aku kekuatan untuk memperbaiki solatku dan menjadikannya wadah untuk tambah dekat dan hampir denganMu."

No comments:

bgsound src='http://www.4shared.com/Raihan_-_Tak_Selamanya.mp3 loop='infinite