JADILAH HAMBA ALLAH YANG SEJATI

Dalam menyusuri hidup yang fana ini,ramai manusia yang lupa akan janji mereka kepada Rabb Pencipta mereka.......

Thursday, February 11, 2010

Apakah yang paling ......


by : Engineer Illahi

Suatu hari Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya,

Apakah perkara yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ?

Murid – muridnya menjawab : Orang tua ,guru,teman ,kaum kerabat

Imam Al – Ghazali menjawab ,”Semua jawapan itu benar , tetapi paling dekat dengan kita ialah MATI.Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati.”( Ali – Imran : 185 )


Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?”

Murid – muridnya menjawab ,”Negeri China , bulan ,matahari, bintang-bintang.”

Imam Al- Ghazali menjawab ,” Semua jawapan itu benar , tetapi yang paling jauh dari kita di dunia ini ialah MASA LALU.Bagaimanapun kita ,apapun kenderaan kita,tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa lalu.Oleh sebab itu ,kita harus menjaga hari ini,hari esok ,dan hari-hari yang akan datang agar melakukan perbuatan yang sesuai dengan ajaran agama."Apa yang paling besar di dunia ini ?

Murid-muridnya menjawab ,”Gunung,matahari ,bumi”

Imam Al- Ghazali menjawab ,”Semua jawapan itu benar ,tetapi yang besar sekali di dunia ini adalah HAWA NAFSU.Maka kita perlulah berhati-hati agar nafsu itu tidak membawa kita ke neraka.( Al –A’raf : 179 )Apa yang paling berat di dunia ini ? “

Murid –muridnya menjawab ,”Baja , besi ,gajah,”

Imam Al – Ghazali menjawab,”Semua itu benar tetapi yang paling berat di dunia ini ialah AMANAH ( Al – Ahzab: 72)


Apa yang paling ringan di dunia ini ? “

Murid-muridnya menjawab,”kapas ,angin,debu,daun-daun.”

Imam Al-Ghazali menjawab,”Semua jawapan itu benar tetapi yang paling ringan di dunia ini ,adalah MENINGGALKAN SOLAT .Disebabkan pekerjaan atau urusan dunia kita tinggalkan solat.


Apa yang paling tajam sekali di dunia ini ,”

Murid-muridnya menjawab,”Pedang ,pisau,gunting,”

Imam Al- Ghazali lantas menjawab,”Itu benar , tapi yang paling tajam sekali di dunia ini ialah LIDAH.Disebabkannya,manusia dengan mudah menyakiti dan melukai hati saudaranya sendiri.”


Tuesday, February 9, 2010

Muhasabah Diri


by : Engineer Illahi

Setiap insan yang ada di muka bumi ini pasti akan melakukan kesalahan. Tidak ada sesiapa pun yang bergelar insan mahupun manusia , tidak akan melakukan kesalahan. Bezanya adakah kita menyedari kesalahan itu dan memperbaiki serta memohon taubat ataupun langsung tidak menyedari dan membiarkan kesalahan itu menjadi darah daging yang sebati dalam kehidupan mereka.

Dalam tangga – tangga untuk meningkatkan keImanan sebagai seorang hamba kepada Rabbul ’Alamin, Muhasabah menjadi salah satu dari anak – anak tangga tersebut. Firman Allah S.W.T dalam kitabNya, maksudnya :“Wahai orang-orang yang beriman! Bertakwalah kepada Allah dan hendaklah memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat), dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.”
[Al-Hasyr: 18]


Pernahkah kita bertanya pada diri kita , sebelum kita tidur dibuai mimpi yang panjang , adakah kita melihat dan mengkaji semula , apa yang telah kita lakukan sepanjang seharian kita dihidupkan di atas muka bumi ini. Adakah kehidupan kita pada hari itu merupakan kehidupan yang bermakna , dipenuhi dengan ketaatan kepada Allah, dipenuhi dengan bekalan – bekalan kehidupan sebagai persediaan bertemu denganNya. Ataupun kehidupan pada hari itu dipenuhi dengan kelalaian serta hanyut akan arus duniawi. Adakah kehidupan hari itu lebih teruk dari kehidupan sebelumnya.

Kadang kala , kita merasakan bahawa diri kita adalah yang terbaik , dari segi amalannya , dari segi pergaulan kita , dari segi kefahaman tentang Islam dan dari segi pelbagai aspek lagi. Namun jika kita renungi , rupa – rupanya kita hanyalah bermegah – megah dan mendabik dada sahaja. Kita sebenarnya melalui kehidupan yang lebih teruk dari mereka yang tidak memahami Islam itu sendiri. Kadangkala apabila telah lama berada di dalam kehidupan beragama ini, kita mula merasa bosan. Solat dilewat – lewatkan, amalan – amalan sunat ditinggalkan, nafsu tidur dilayan sehingga masa terbuang begitu sahaja. Bagi kita berada di dalam situasi tersebut menyebabkan kita terkongkong dari menikmati nikmatnya kehidupan duniawi ini.

Manusia yang berada di dalam lombongan emas tidak merasakan akan betapa berharganya emas itu , sedangkan mereka yang berada di luar lombongan itulah, mereka berebut – rebut untuk mendapatkan emas yang berkualiti dan berlumba – lumba untuk menjual bagi mendapatkan keuntungan. Kenapa hal begini bisa terjadi. Hal ini kerana , mereka yang berada di lombongan itu sudah lali dengan emas yang banyak di sekeliling mereka, hari – hari mata mereka menatap emas yang sama, tidak ada perkara lain, sehinggakan emas itu ibarat barang permainan yang tiada nilainya. Sedangkan mereka tidak pernah memikirkan akan bisa sahaja majikan mereka memecat mereka dari pekerjaan mereka, digantikan dengan pekerja yang baru dan lebih bersemangat lagi.“Hisablah diri kalian sebelum kalian dihisab, timbanglah diri kalian sebelum kalian ditimbang, dan bersiap-siaplah untuk pertunjukkan yang agung (hari Kiamat). Di hari itu kamu dihadapkan kepada pemeriksaan, tiada yang tersembunyi dari amal kalian barang satu pun.”

Bagi mereka yang bergelar daie ataupun pendakwah , sungguh , Muhasabah inilah yang menjadi titik peningkatan kepada amalan dan usaha dalam menyemarakkan lagi deen Allah di muka bumi ini. Mintalah kepada Allah agar dikekalkan hati kita di atas dasar Iman ini, dan dengan kesedaran ini, marilah kita sama – sama menyebarkan ajaran yang mulia ini pada sesiapa sahaja yang kita kenali.Dengan bermuhasabah , kita akan dapat meneliti dan mengkaji semula kehidupan yang telah kita lalui sepanjang kehidupan kita di dunia .“Hisablah diri kalian sebelum kalian dihisab, timbanglah diri kalian sebelum kalian ditimbang, dan bersiap-siaplah untuk pertunjukkan yang agung (hari Kiamat). Di hari itu kamu dihadapkan kepada pemeriksaan, tiada yang tersembunyi dari amal kalian barang satu pun.”
Umar Al - Farouq

Bermuhasabah selalu nescaya kita akan merasakan akan mahalnya anugerah Iman dan Islam ini. Bermuhasabahlah selalu dan kita akan merasakan bahawa amalan – amalan yang kita lakukan itu hanyalah cebisan – cebisan amalan yang tidak mampu untuk ’membeli ’ syurga Allah di akhirat kelak. Bermuhasabahlah walau dari sebesar – besar perbuatan hinggalah sekecil – kecilnya.Maka berusahalah untuk meningkatkan lagi amalan – amalan sebagai bekalan kita dalam mencapai Redha Nya.


Sungguh kita tidak layak untuk memasuki syurga Allah dan juga kita tidak sanggup menanggung azab seksaNya , yang kita mampu lakukan , carilah sebanyak – banyaknya bekalan dari perkara – perkara wajib hinggalah yang sunat dan lakukanlah amalan walaupun sekecil – kecil amalan , moga – moga di sisi Allah , ia akan menjadi sesuatu yang cukup besar dan berharga. Cubalah sedaya upaya untuk meminimakan perbuatan dosa dalam kehidupan kita, dan janganlah dengan beralasan kepada ” tidak ada manusia yang sempurna ” maka kita meninggalkan segala laranganNya.Teruskanlah menangguk dari sungai – sungai kehidupan ini.Moga di sana, kita akan beroleh bijih – bijih keredhaan Allah sebagai bekalan mencapai SyurgaNya kelak. Amin.
bgsound src='http://www.4shared.com/Raihan_-_Tak_Selamanya.mp3 loop='infinite