JADILAH HAMBA ALLAH YANG SEJATI

Dalam menyusuri hidup yang fana ini,ramai manusia yang lupa akan janji mereka kepada Rabb Pencipta mereka.......

Wednesday, June 8, 2011

Perlukah Pengorbanan ?


Perlukah pengorbanan ?

By : Engineer Illahi

Ada sesetengah pihak berkata , Jika kita inginkan sesuatu , maka kita perlu memberi sesuatu . Begitulah lumrah dan fitrah kehidupan di dunia ini , yang telah disusun dan dijalankan dengan begitu cantik dan sempurna sekali , tanpa ada sebarang kesilapan sedikit pun dalam perencanaanNya. Jika kita inginkan kejayaan , maka kita perlu membayarnya dengan kepayahan, jika kita inginkan ubat yang mampu menyembuhkan penyakit , maka kita perlu membayar dengan rasa pahitnya ubat itu.Jika kita mahukan keuntungan dalam perniagaan , maka kita perlu membayar dengan kerugian , dan jika kita mahukan makanan yang sedap dan mewah , maka kita akan membayarnya dengan penyakit – penyakit yang berisiko tinggi.

Hakikat pengorbanan merupakan satu tuntutan yang amat penting dalam Islam. Pengorbanan jiwa , harta , masa dan juga kehidupan menjadi tuntutan buat mereka yang mengimpikan keredhaanNya. Apabila seseorang muslim itu melafazkan kalimah tauhid, maka dengan automatiknya ,dia telah melakukan pengorbanan dalam memilih Islam sebagai jalan hidupnya. Allah S.W.T telah berfirman dalam kitab suciNya ,Terjemahannya:-

" Maka Allah mengilhamkan kepad jiwa itu jalan kefasiqan dan ketaqwaan. Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensuciakn jiwa itu dan sesungguhnya rugilah orang yang mengotorinya."

(Surah asy-Syams: ayat 8-10.)

Secara fitrahnya , Allah telah memberi dua pilihan dalam menentukan jalan kehidupan dan pengakhiran bagi seseorang yang bergelar manusia di dunia ini. Salah satu jalannya penuh dengan mehnah dan ujian, penuh dengan tanggungjawab dan pengorbanan dan bertentangan dengan kehendak nafsu syahwat. Manakala jalan yang lain pula penuh dengan keseronokan , kealpaan dan kerehatan. Pada jalan ini, segala – galanya menurut hawa nafsu, memenuhi naluri kehidupan.

Di atas dasar pengorbanan insan – insan yang memilih jalan kesusahan inilah , disediakan kesenangan Syurga di akhirat kelak , manakala atas keseronokan memilih jalan yang satu lagi , seksaan Neraka dan azab menanti sebagai ganjaran. Ramai manusia mengimpikan Syurga yang indah dan kekal abadi , namun hakikat kehidupan seharian mereka langsung tidak mempamerkan kesediaan dan kesanggupan untuk membayar harga mahalnya Syurga itu.
Terjemahannya:

" Adapun orang-orang yang beriaman dan mengerjakan amalan soleh, maka bagi mereka syurga tempat kediaman sebagai pahala terhadap apa yang mereka kerjakan. Dan adapun orang-orang yang fasiq maka tempat mereka adalah neraka. Setiap kali mereka hendak keluar daripadanya mereka dikembalikan lagi ke dalamnya dan dikatakan kepoada mereka: "Rasakanlah siksaan neraka yang dahulu kamu dustakan ".

(Surah as-Sajadah: ayat 19-20.)

Allah memberi kelebihan kepada hambaNya yang bergelar manusia untuk memilih sendiri jalan masing – masing, tidak sama sekali memaksa atau mendesak untuk tunduk dan patuh kepadaNya. Tidak jika dibandingkan dengan makhluk Allah yang lain , pokok, sungai , binatang , burung , mereka semuanya ditundukkan secara paksa dalam penyembahan kepada Allah S.W.T. dan kewujudannya hanyasanya pelengkap serta perhiasan dunia yang fana ini. Jika diperhatikan , maka amat beruntunglah makhluk Allah yang bergelar Manusia ini.

Tuntasnya, pemilihan antara jalan kefasikan dan juga ketaqwaan itu berbalik kepada hati makhluk bergelar manusia itu sendiri. Pemilihan yang datang dari hati itu juga lahir dari keinsafan dan kesedaran , didasari dengan kefahaman Islam yang hakiki , bukannya atas dasar warisan keluarga , hobi masa lapang , mahupun budaya masyarakat.

Terjemahannya:

" Bagi manusia ada malaikat-malaikat yang selalu mengikutinya bergiliran, di muka dan di belakangnya, mereka menjaganya atas perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah keadaan sesuatu kaum itu, melainkan mereka mengubah apa yang ada dalam jiwa mereka. Dan apabila Allah menghendaki keburukan terhadap suatu kaum, maka tidak ada yang dapat menolaknya, dan sekali-kali tidak ada pelindung bagi mereka selain Dia "

(Surah ar-Ra'd: ayat 11.)

Pengorbanan kepada pilihan ini bukanlah pengorbanan yang sementara sahaja dan sebahagian sahaja , tetapi pengorbanan inilah adalah penyerahan seluruh jiwa dan raga. Apabila seseorang itu menyerahkan seluruh kehidupannya pada pilihan ini , Insya Allah , di sana dia akan dapat melihat adanya bimbingan dan panduan dalam melayari kehidupan fana ini , adanya penyelesaian kepada permasalahan kehidupan dan adanya suatu kesudahan yang baik dan hakiki menanti.

bgsound src='http://www.4shared.com/Raihan_-_Tak_Selamanya.mp3 loop='infinite