JADILAH HAMBA ALLAH YANG SEJATI

Dalam menyusuri hidup yang fana ini,ramai manusia yang lupa akan janji mereka kepada Rabb Pencipta mereka.......

Monday, July 26, 2010

Suatu Kedatangan


Sesuatu sedang menghampiri kita...Ramadhan Al - Karim ......


Insya Allah , dalam masa beberapa hari sahaja lagi kita akan melangkah ke dalam suatu bulan yang penuh dengan barakahnya , penuh dengan hikmahnya , penuh dengan keberkatannya. Di waktu inilah , pintu Syurga dibuka dengan seluas - luasnya , pintu neraka ditutup serapat - rapatnya , dan para Iblis serta Syaitan laknatullah akan dilucutkan jawatan , ' digari ' dari mengganggu insan kecuali nafsu mereka sendiri.Ramadhan Al – Karim ,

ibarat madrasah bagi mereka yang berIman, ibarat taman – taman bunga buat mereka yang mengabdikan dirinya hanya kepada Rabbul A’lamin. Di dalamnya terkandung pelbagai tawaran hebat yang disediakan oleh Allah S.W.T kepada para hambaNya. Pelbagai bekalan yang dapat 'dicedok' dalam bulan Ramadhan itu sendiri. Dikatakan di dalam sebuah hadis , andai kata sekelian umat manusia mengetahui betapa besarnya hikmah di dalamnya , nescaya mereka akan berdoa agar setiap tahun itu dijadikan bulan Ramadhan.

Bulan Ramadhan , di datangkan oleh Allah S.W.T dengan satu pakej yang lengkap. Pada siangnya kita diajar untuk berpuasa dan menahan diri dari lapar dan tuntutan hawa nafsu kita sendiri. Puasa ibarat perisai bagi diri orang mukmin dalam menangkis diri mereka dari fitnah dan kejahatan. Berbandingkan dengan amalan lain , puasa mempunyai kelebihannya tersendiri. Dari Abu Hurairah mengatakan , Rasulullah S.A.W bersabda ,

“ Allah telah berfirman : Tiap –tiap amal anak Adam itu adalah untuknya, kecuali puasa. Puasa itu adalah bagiKu dan Akulah yang akan memberi balasan dengannya. Puasa itu adalah perisai , maka apabila seseorang dari kamu berpuasa janganlah dia menyentuh isterinya , janganlah dia mencaci maki , janganlah dia berkata tidak menentu dan janganlah kamu membuat hiruk pikuk . Maka sekiranya dimaki oleh seseorang ataupun diserangi dengan kata – kata kesat , maka hendaklah dia berkata “Aku ini berpuasa ” . Demi Allah yang diri Muhammad di dalam genggamanNya , sesungguhnya bau busuk mulut orang yang berpuasa di sisi Allah itu lebih harum dari bau kasturi. Bagi orang yang berpuasa , dua kegembiraan akan dicapainya , yang pertama ketika dia berbuka puasa , dan yang kedua ialah waktu ia bertemu dengan Tuhannya . ”

Pada malamnya pula , kita dihidangkan dengan solat sunat Tarawih , mengajar kita agar sentiasa bersabar dan istiqamah dalam menunaikan tanggungjawab kita kepada Allah.

Di samping itu , jika sama – sama dihayati iktibar dalam bulan ini , pasti kita akan menemui sirah dan peristiwa besar yang berlaku di bulan mulia ini. Ramadhan menjadi saksi keutuhan umat Islam berperang dalam peperangan Badar Al – Kubra , menegakkan kalimah Allah di muka bumi ini di saat mereka berpuasa ,bertempur dengan penuh keImanan dan mencapai kemenangan. Di bulan barakah ini juga , peristiwa Nuzul Quran berlaku , iaitu penurunan Al –Quran sebagai panduan lengkap kepada umat manusia. Lailatul Qadar , suatu malam yang fadhilatnya lebih baik dari seribu bulan. Dijadikannya untuk umat Islam mengejar dan mencarinya sepanjang malam bulan Ramadhan. Masya Allah , betapa Pemurahnya Tuhan Sekelian Alam.

Perbanyakkanlah amalan kita sepanjang mengharungi madrasah Ramadhan ini, kerana ganjaran di bulan ini tidak ada lagi di bulan - bulan lain. Satu amalan sunat ibarat melakukan satu ibadat wajib , manakala satu amalan wajib dinaikkan kepada tujuh puluh amalan wajib. Sulamilah dengan bacaan Al –Quran , solat sunat , qiamullail , dan juga berzikir . Berdoalah agar kita mampu menggapai matlamat ketiga – tiga fasa di bulan ini , fasa pertama - rahmat , fasa kedua – keampunan dan yang terakhir adalah pelepasan dari azab neraka, dan tidak ada kejayaan yang lebih besar dalam kehidupan ini selain dari meraih Mardhotillah ( Redha Allah ).

Sama – samalah kita berdoa semoga Allah memberi kesempatan untuk kita bertemu semula dengan Ramadhan kali ini. Anggaplah bahawa inilah peluang terakhir kita untuk meraih semua ganjaran dari Allah dan sebagai mihrab penghapus dosa hamba yang lemah ini..Ameen


Sunday, July 25, 2010

Aku tak mampu....“ Wei , poyolah, nak jadi baik pula”

“ Mana boleh kawan dengan dia dah la ni, kita ni jahat , dia alim”

“ Rilekslah, benda jahat ni hang bukan buat selalu , sekali sekala ja”

Begitulah di antara perkataan yang biasa kita dengar dari suasana sekeliling kita jika ada sesiapa pun yang ingin melakukan perubahan. Perubahan kepada yang lebih baik.Perubahan yang akan menetukan kejayaan seseorang di kemudian hari . Perubahan yang datang dari keazaman dan tekad yang tinggi , namun diranapkan hanya dengan perkataan remeh – temeh sebegitu.

Pernahkah kita bertanya, milik siapakah sebenarnya diri ini? Adakah milik tuan empunya itu sendiri atau milik sesiapa sahaja yang ingin memilikinya? Dipergunakan ibarat seperti sebuah robot yang menurut sahaja perintah tuan punya robot.

Tubuh dan akal yang dianugerahkan oleh Allah S.W.T itu sebenarnya adalah amanah bagi setiap hamba-Nya dan tidak ada sesiapa pun selain Allah yang menjadi pemilik kepada tubuh tersebut dan dipinjamkan kepada ’tuan’ pemilik tubuh di dunia ini. Allah S.W.T berfirman dalam kitab suciNya

Sesungguhnya Allah tidak akan merubah nasib sesuatu kaum itu melainkan kaum itu merubah nasib mereka sendiri


Jika diperhatikan lebih teliti ayat ini , Allah telah memberi satu motivasi kepada hambaNya bahawa nasib atau masa depan seseorang itu sebenarnya terletak 100% di bawah pilihan insan itu sendiri. Sememangnya Allah telah menentukan jalan kehidupan kita , tetapi ingatlah firman Allah ,

Allah mengilhamkan jalan kefasikan dan ketaqwaan. Beruntung bagi yang mensucikannya , merugi bagi yang mengotorinya

Terpulang kepada kita untuk memilih jalan kita, kepada pengakhiran yang bahagia atau pengakhiran yang diseksa dengan azabNya. Jika kita mahu menjadi sesuatu , maka tidak akan sesiapa yang mampu menghalang. Jadilah seperti apa yang ingin kita jadi . Perubahan itu terletak kepada diri sendiri dan tidak akan ada sesiapa yang mampu merubahnya melainkan diri kita sendiri.

Disamping itu , berdoalah kepada Allah kerana tanpa bantuan dan keizinan dari Allah S.W.T maka sesuatu perkara itu pasti akan mustahil untuk berlaku. Jangan diendahkan apa yang hendak dikatakan oleh insan – insan yang lain kerana bukannya mereka berkuasa ke atas kita dan mereka tidak mampu menghalang kita jika kita sudah bertekad untuk melakukan sesuatu.Jangan putus asa andai di pertengahan jalan kita tersungkur , sebaliknya bangkitlah dengan penuh keyakinan dan jadikanlah kegagalan itu sebagai pemangkin kepada kejayaan kita pada masa akan datang.

Jangan sesekali membandingkan diri kita dengan insan lain, biarkan mereka dengan kelebihan mereka , kerana kita punya kelebihan kita sendiri. Sesungguhnya Allah S.W.T tidak akan membebani seseorang itu melainkan hanya dengan kemampuan mereka sahaja.Hanya Dia sahaja yang lebih memahami rahsia kejadian hambaNya. Justeru , jadilah apa yang kita mahu , mimpilah seluas lautan yang terbentang membiru , setinggi awan di langit mega, dan teruskan perjuangan kita tanpa perlu lagi menoleh ke belakang..

Di sini ingin saya kongsikan sedikit kata – kata yang saya dapat dari sebuah video motivasi berbahasa English , sama – samalah kita renungkan.

“ Each one of us on this Earth has it ....

the ability to lead .... and inspire

Sometimes our work feels small and insignificant

But remember, a small ripple can gain momentum....

and build a current that is insurmountable

Begin with one small step ,

Don't let others stand in your way

Walk your own path

Some may laugh ... So what .... Many will follow

Don't ever give up…….

Be positive

What you think , is who you become

Dream…..dream big,

Feel it...

Believe it...

Achieve it...

Whatever your dreams are ....

GO FOR IT !”


bgsound src='http://www.4shared.com/Raihan_-_Tak_Selamanya.mp3 loop='infinite